آنالیز نقش آسیب های تلفن همراه بر نسل جوان جامعه
به گزارش تور سریلانکا، خبرنگاران/اصفهان انسان در دنیای پیچیده امروزی که عصر اطلاعات و بمباران اطلاعاتی است، استفاده از ابزارهای جدید را نمی تواند مهار کند و حتی خانواده ها در کنترل فرزندان خود هیچ اراده ای ندارند و نمی توانند استفاده از این وسیله ها را کنترل نمایند.

در عصر حاضر نوجوانان و جوانان گرایش و تمایل زیادی به استفاده از تلفن همراه هوشمند دارند و به نوعی تنهایی و احساس خلأ خود را با این ابزار پر می نمایند و در فضایی مجازی قرار می گیرند که بسیار آسیب زا تلقی می گردد. وقتی قشر جوان یک جامعه که سرمایه های اجتماعی محسوب می شوند، اسیر تنهایی و دستاویز این ابزارها و وسایل شوند، باید برای آن جامعه نگران بود، زیرا باعث هدر رفتن سرمایه های اجتماعی می گردد و دیگر نمی توان ساختارهای اجتماعی را سازنده و مفید تلقی کرد.
امروزه اغلب جوانان در محیط های خانوادگی و فردی مدام مشغول بازی با این ابزارها هستند و از تجربیاتی که باید در گروه های اجتماعی کسب نمایند، غافل می مانند و همین انزوا و فرورفتن در افکار خود باعث می گردد به آسیب های اجتماعی روی بیاورند و از پیروزیت و پیشرفت باز بمانند. اغلب کارشناسان علوم رفتاری آسیب های اجتماعی و فردی را محصول استفاده از همین ابزارها می دانند.
دنیای امروز، دنیای تمدن و ارتباطات بین فردی است، به همین منظور وسایل ارتباط جمعی به شکل های مختلف و با نوآوری های روزمره در اختیار افراد قرار گرفته است. طبق دیدگاه روان شناسی امروز افراد با دسترسی به این ابزار و فناوری ها تمایل به پیشرفت در زمینه های فرهنگی و علمی و صنعتی دارند، اما غافل هستند که این ابزارها برای ارتباط بین فردی و آسان تر شدن روابط ساخته شده اند.
مضرات فردی استفاده از تکنولوژی
این روش افراط گونه از وسائل ارتباطی، فراسوی منافع، مضرات ارتباطی نیز در پی خواهد داشت. به عنوان مثال ما برای آزادی و حفظ آرامش در کوشش برای دسترسی به این ابزارها هستیم که هرچه دنیای ارتباط مجازی گسترده تر می گردد و اصطلاحاً روابط صمیمی ما با دیگران از کانال فناوری نزدیک تر می گردد، در دنیای واقعی از یکدیگر بیشتر فاصله می گیریم.
این امری بدیهی است که هیچ گاه تعاملات اجتماعی مانند تعاملات در دنیای مجازی نبوده و نمی تواند صندلی دنیای واقعی را برایمان پر کند، از این رو با استفاده بیشتر از تکنولوژی آرام آرام فاصله اجتماعی در دنیای واقعی بیشتر می گردد. از مضرات فردی استفاده از تکنولوژی، می توان به روابط زناشویی و ساختار شخصیتی که در فرزندانمان دیده می گردد اشاره نمود.
به عنوان مثال هر گاه زن و مردی بیش از اندازه از تلفن همراه و برنامه های شبکه اجتماعی استفاده نمایند، تنش و تناقضات شناختی در آنان بیشتر دیده شده و شکاف ارتباطی عمیق تر می گردد. دنیای جدیدی از بدبینی و سوءظن ایجاد می گردد که اعتیاد به اینترنت و ابزار ذکر شده به این بدبینی ها دامن می زند.
یکی از کسانی که در معرض آسیب در اثر استفاده افراطی از تلفن همراه قرار گرفته می گوید: به شدت عادت نموده بودم که مدام با تلفن همراهم بازی کنم و نمی دانم چرا دلخوش به صدای پیغام ها بودم. تمام ساعت روز را مشغول پیغامک زدن، چت نمودن و ارسال تصاویر و فیلم و ... به دوستانم بودم. همه ساعات عمرم در این راه بی فایده تلف می شد. وقتی به خود آمدم، تمام دوستانم در موقعیت های اجتماعی بالایی بودند. یکی در دانشکده پزشکی پیروز شده بود و دیگری در دانشکده مهندسی درس می خواند. فقط من بودم که عمرم پای گوشی موبایل هدر رفت.
برای اینکه از لحاظ مالی از آنها جلوتر باشم و به آنها نشان دهم که درس خواندن بی فایده است و پول فقط مهم است، با همین گوشی موبایل یک کار پردرآمد راه انداختم و با انتشار آگهی و دادن پیغام به بعضی شماره ها از آنها اخاذی می کردم. آنقدر این شیوه دلچسب و درآمدزا بود که روز به روز بیشتر لذت می بردم تا اینکه یک روز به جرم کلاهبرداری اینترنتی و اخاذی و چند جرم دیگر توسط پلیس دستگیر شدم. تازه فهمیدم در دام تکنولوژی افتاده و زندگی ام فنا شده است،
وقتی به سرنوشت دوستانم که امروزه دیگر برای خود دکتر و مهندس شده اند فکر می کنم و آنها را با خودم مقایسه می کنم، به حال روزهای جوانی خودم غبطه می خورم. آنها کجا بودند و من کجا...
تلفن همراه زمینه ساز خیانت های زناشویی
در قیاس با رفتار همسر و رفتاری که در جامعه از آن به عنوان خیانت نام برده می گردد نوع جدیدی از خیانت اجتماعی و مقابله به مثل در فرد شکل می گیرد و مجوز ارتباط نادرست را ارائه می نماید. هیچگونه احساس گناهی در پی ندارد و با تاسف وجدان فردی و اجتماعی را که در کودکی تا 5 سالگی به سختی و زحمت شکل گرفته بود، از بین می برد.
علل گرایش نوجوانان و جوانان به روابط مجازی
از علل گرایش نوجوانان و جوانان به این گونه روابط مجازی و ابزارهای در دسترس می توان به چند علت اشاره نمود؛ اول اینکه مانند روزگار گذشته احساس مسئولیت در والدین و بزرگسالان بنا به مشغله های شدید شغلی و مالی بسیار ضعیف شده است و نوعی غفلت از تربیت در همه افراد شکل گرفته است. از سوی دیگر رو به توسعه بودن جامعه ساختار صحیح فرهنگی گذشته را تغییر شکل داده و به سمت بی نظمی و فقدان هویت دینی و فرهنگی کشانده است، یعنی حساسیت های صحیح و منطقی و دینی که در گذشته وجود داشته، ضعیف تر شده و جای خود را به خودباختگی فرهنگی و دگرسان بینی از نظر فرهنگی داده است.
در این خصوص یعنی سختی تعلیم و تربیت افراد در خانواده و سختی های مرتبط با آن باید گفت آنچه در گذشته خانواده، نامش را تربیت گذاشته بود و در ذهن والدین بود، تغییر یافته است و اغلب افراد به حال خود رها شده اند. در جامعه این چنینی انتظار تعلیم و تربیت دیگر بی معنا می گردد و به جای حساسیت های فردی تربیت را به وسواس اجتماعی می سپارند.
از طرفی از دید افراد هیجانات و تمایلات آنی و زودگذر در دنیای مجازی همراه با تکنولوژی که جدیداً دور از چشم والدین است، صندلی خاصی پیدا نموده است. به عنوان مثال کودکی که در گذشته برای استفاده از بازی های رایانه ای مجبور به اجازه دریافت و کسب تکلیف از والدین بود و مجبور بود زمان خاصی را برای لذت بردن از این فعالیت ها طبق قاعده بزرگ ترها اختصاص دهد، اکنون با گوشی تلفن همراه در همه مکان ها و در هر جایی به آسانی استفاده می نماید و تقریبا نیازی به کسب اجازه برای زمان بندی و مشخص نوع لذت ندارد.
تهیه و تنظیم: اداره برآورد اجتماعی و افکارسنجی معاونت اجتماعی فرماندهی انتظامی استان اصفهان
منبع: خبرگزاری ایسنا