نگهداری میوه و سبزیجات چه فوت وفن هایی دارد؟

به گزارش تور سریلانکا، انگار نگهداری میوه و سبزیجات را هم باید یکی از مهارت های عصر سرعت و فناوری دانست! در بیشتر اوقات، خریدهای حجیم با هدف صرفه جویی در زمان، در سبک زندگی ما جا خوش نموده اند. از طرفی باید به فکر نگهداری اقلام خریداری شده هم باشیم که در این شرایط، چیزهای تازه و خراب شدنی در اولویت قرار می گیرند. ما در بلاگ خبرنگاران به شما در این امر یاری می کنیم.

نگهداری میوه و سبزیجات چه فوت وفن هایی دارد؟

هدف اصلی در نگهداری میوه و سبزیجات، شکر نعمت آن ها، یعنی استفاده درست است. هدف بعدی که در نتیجه هدف اصلی محقق می گردد، بهره گیری بیشتر و سالم تر از آن ها برای خودمان و اعضای خانواده است. در این مقاله شما را با انواع روش های نگهداری میوه و سبزیجات در خانه آشنا خواهیم کرد.

پس اگر از دست سبزی های پلاسیده و میوه های کپک زده خسته شده و تصمیم گرفته اید مالی تر زندگی کنید، اگر شما هم این پرسش را دارید که چگونه میوه و سبزی را تازه نگه داریم، تا آخر صفحه قدم چشمتان را از کلمات ما برندارید!

تازه خریداری کنید و بی دغدغه مصرف کنید!

اولین نکته در نگهداری میوه و سبزیجات، تازه خریدن و تازه خوردن آن هاست. این نکته شبیه اصل پیشگیری بهتر از درمان است عمل می نماید. اگر منطقه زندگی تان از مغازه های محلی فروش این دوست داشتنی ها دور نیست، یکی از تفریحاتتان را همین خریدهای تازه به تازه قرار دهید.

در این نوع خریدکردن، دغدغه نگهداری ندارید و در انرژی خودتان و وسایل به کاررفته، صرفه جویی می کنید. بعلاوه با مصرف اقلام تازه، از خواص بیشتری بهره می برید و نسبت فایده به هزینه مصرفی، به 100 درصد نزدیک می گردد؛ چراکه یخچال و فریزر هر دو از خواص مواد غذایی می کاهند.

نکته بعدی در تازه خوری، توجه به مصرف هر میوه و سبزی در فصل مخصوص به خودش است. بیشتر میوه ها و سبزی ها در فصلی که روییده می شوند خاصیت دارند. درواقع هدف رویش آن ها که سودرسانی به ماست، در همان فصل محقق می گردد. پس تا حد امکان، مواد غذایی را برای فصولی غیر از خودشان ذخیره نکنید. البته این نکته برای سبزی ها کمتر صادق است و شما می توانید با توجه به مزاج خود و خانواده، با خشک کردن در فصول دیگر، از آن ها بهره ببرید.

روبه انقراض ها را نجات دهید!

اگر هدف اصلی نگهداری میوه و سبزیجات را فراموش نکرده باشید، روبه انقراض ها برایتان مهم می شوند. منظور از آن ها، همان میوه ها و سبزی هایی هستند که لکه یا زدگی دارند و با جداکردن بخشی از آن ها می توان از بقیه اجزای سالمشان به خوبی استفاده کرد. این بی زبان ها معمولا مقرون به صرفه تر از بقیه هستند و در سبدهایی غیرچشم گیر ریخته می شوند. برای شکر نعمت وجودشان، گاهی هم از میان آن ها خرید کنید و حتی یک در آستانه انقراض را از چرخه فساد کامل نجات دهید!

چگونه میوه و سبزی را تازه نگه داریم؟

حالا برسیم به سوالی اصلی این مقاله؛ یعنی: چگونه میوه و سبزی را تازه نگه داریم؟ اگر به هر دلیلی معمولا با حجم زیاد خرید می کنید، روش نگهداری میوه و سبزیجات یکی از مهارت هایی ست که حتما به آن احتیاج دارید. در ادامه چند روش برای نگهداری از این خوشمزه های مفید را معرفی می کنیم:

خشک کردن یا کاهش آب

خشک کردن یکی از روش های قدیمی و مطمئن برای نگهداری بخش زیادی از سبزیجات و بعضی میوه هاست. باکتری ها برای زنده ماندن به آب احتیاج دارند و حذف آب یاری می نماید تا ماده غذایی دیرتر به سمت تجزیه و نابودی برود. بعلاوه حذف آب، حجم و وزن مواد را کاهش می دهد و نگه داری آن ها را برای شما آسان تر می نماید. خشک کردن کاری ست که تابه حال، حتما با نعنا و پونه و شوید انجام داده اید.

برای خشک کردن می توانید از آفتاب، فر یا دستگاه خشک کن بهره ببرید. سبزی هایی مثل نعنا، آویشن، پونه و غیره را می توانید از ساقه جدا و روی پارچه ای جلوی آفتاب پهن کنید. سپس آن ها را در یک پارچه یا کیسه کاغذی بریزید، خرد کنید و در شیشه ای دربسته نگه داری کنید. در تابستان می توانید فلفل قرمز و دلمه ای را هم به همین شیوه خشک کنید.

در فر می توانید چیزهایی مثل سیب، گلابی و ورقه های موز یا فلفل دلمه ای و کدو حلوایی را خشک کنید. در نگهداری میوه و سبزیجات با این روش، زمان و انرژی تقریبا زیادی صرف می گردد. بعلاوه باید فر را روی کم ترین درجه حرارت قرار دهید و مراقب تنظیمات آن باشید تا سبزیجات نسوزد.

دستگاه خشک کن یا آب گیری هم روش سوم خشک کردن است که برای مبتدیان توصیه نمی گردد. مشتری این دستگاه ها معمولا کسانی هستند که کسب وکاری در زمینه فروش میوه و سبزیجات خشک دارند؛ چراکه هزینه و مکان نگه داری آن برای استفاده خانگی مناسب نیست.

فریزکردن

انجماد یکی از ساده ترین راه ها برای نگهداری میوه و سبزیجات است. فقط باید حواستان باشد که سبزی ها را قبل از فریزکردن بلانچ کنید. بلانچ کردن به فرایندی می گویند که ابتدا سبزی چند دقیقه در آب جوش قرار می گیرد و سپس به سرعت در آب یخ ریخته می گردد. بلانچینگ آنزیم هایی را که منجر به فساد سبزی می شوند، کند یا متوقف می نماید و باعث حفظ رنگ، طعم و بافت سبزیجات می گردد. در فرایند فریزکردن، میوه ها به بلانچ کردن احتیاجی ندارند.

برای فریزکردن سبزیجات خیلی بهتر است که بعد از بلانچ کردن، به آن ها اجازه دهید خشک شوند. در این صورت مطمئن خواهید شد که به توده های یخی سفت و بزرگ تبدیل نمی شوند. یادتان باشد قبل از عملیات انجماد، روی هر بسته نام و تاریخ فریزکردن ماده غذایی را بنویسید. به طور کلی میوه ها تا یک سال و سبزیجات حدود 18 ماه دوام می آورند.

تهیه ترشی

بله! ترشی علاو بر این که چاشنی بسیاری از سفره های ایرانی ست، یکی از روش های نگهداری میوه و سبزیجات به شمار می رود. این هنر شماست که در مواجهه با سبزیجات گوشه یخچال، آن ها را به شکل ترشی، سر سفره بیاورید و به چرخه مصرف برگردانید. ترشی به دو ماده اصلی احتیاج دارد: نمک و سرکه. شما می توانید دو نوع ترشی درست کنید. ترشی سریع یخچالی و ترشی ماندگار که مرحله اضافه تر کنسروکردن را دارد.

برای درست کردن ترشی سریع، کافی ست مخلوط آب، نمک و سرکه جوشیده را روی خیار یا مخلوطی از سبزیجات دلخواه خود بریزید و تا حدود دو ماه آن ها را از فساد و خرابی دور کنید. بعد از سردشدن شیشه های ترشی، آن ها را در یخچال بگذارید و از 48 ساعت بعد مصرف کنید تا مزه دار شده باشند. افزودن سبزی هایی مثل آویشن، شوید، رزماری و ادویه های دلخواه، به خوشمزه ترشدن ترشی یاری می نماید.

تهیه مربا

نگهداری میوه و سبزیجات با درست کردن مربا یکی از خوشمزه ترین راه هاست؛ حقیقتا مراقب باشید! چون وقتی اعضای خانه طعم مربای خانگی را بچشند، دیگر دست از سرتان برنمی دارند و به مرباهای صنعتی راضی نخواهند شد. مرباها انواع مختلفی دارند و از این نظر دست شما حسابی باز است. بنابراین می توانید با سیب و به تا بالنگ و هویج، مربا بپزید و وعده صبحانه را لذت بخش تر کنید.

کنسروکردن

میوه ها و سبزیجات دوست داشتنی تان را به حمام آب گرم ببرید و تا یک سال از آن ها نگه داری کنید. فرایند کنسروکردن با حرارت دادن به ماده غذایی، آنزیم های فاسدنماینده را ضعیف و شبیه به فرایند سرمایش و انجماد عمل می نماید.

برای این کار، اول چند شیشه مناسب را چند دقیقه در آب جوش قرار دهید و به اصطلاح استریل کنید. سپس میوه ها یا سبزیجاتی مانند نخود سبز و ذرت را در شیشه بریزید و تا زمانی که پر شوند، داخل آن ها آب بریزید. در شیشه ها را محکم ببندید، آن ها را ایستاده در قابلمه آب جوش قرار دهید و بگذارید تا 10 دقیقه بجوشند.

حالا شیشه ها را بااحتیاط بردارید و اجازه دهید خنک شوند. در این مرحله از نگهداری میوه و سبزیجات به روش کنسرو، در شیشه ها باید مقعر و تورفته شوند. چگونگی کنسروکردن میوه ها به ذائقه شما بستگی دارد و می توانید مقداری شکر و گلاب به آن ها اضافه کنید.

برای حفظ تازگی میوه و سبزی در یخچال چه کار کنیم؟

حفظ تازگی میوه و سبزی در یخچال، یکی از موضوعات مهم و زیرشاخه ای در بحث نگه داری از مواد غذایی است. بسیاری از مواد به راحتی در یخچال نگه داری می شوند؛ در حالی که بعضی از آن ها بهتر است خارج از آن محافظت شوند. سه اصل دما، گاز اتیلن و جریان هوا را باید در نگهداری میوه و سبزیجات در نظر داشته باشید.

بعضی از مواد مانند موز، کدو حلوایی و سیب زمینی به راحتی در دمای اتاق سالم می مانند و نباید آن ها را در یخچال بگذارید. این مواد به گردش هوا احتیاج دارند و کیسه های پلاستیکی برای آن ها سم است و به فسادشان یاری می نماید. اجازه دهید آن ها نفس بکشند تا ماندگاری بیشتری داشته باشند.

بعضی میوه ها مانند سیب و موز به طور اتوماتیک گاز اتیلن آزاد می نمایند که رسیدن و در ادامه، پوسیدگی مواد حساس به اتیلن را سرعت می بخشند. در نگهداری میوه و سبزیجات باید به این نکته توجه کنید که برای مثال سیب را در کنار سبزیجات برگ دار، کلم، کاهو و بروکلی نگذارید. به طور کلی آن هایی که گاز اتیلن آزاد می نمایند، چه در یخچال و چه خارج از آن، نباید در کنار دیگر مواد غذایی یک جا و بدون پوشش نگه داری شوند.

· سیر و پیاز

این دو ماده محترم، باید خارج از یخچال و دور از رطوبت نگه داری شوند. سعی کنید آن ها را در جای تاریک و دور از سیب زمینی ها قرار دهید. چراکه رطوبت مناسب برای سیب زمینی ها 85 تا 90 درصد است و پیاز و سیر در رطوبت 65 تا 75 درصد آغاز به سبزشدن می نمایند. بعلاوه جریان هوا یکی از الزامات نگه داری سیر و پیاز است.

· صیفی جات ریشه دار

صیفی جات غده ای و ریشه دار را که برگ های سبزی دارند، در پلاستیک یا ظروف دربسته در یخچال نگه داری کنید. صیفی جاتی مانند شلغم، هویج، چغندر، زنجبیل و تربچه از ستاره های ذخیره سازی طولانی مدت هستند و می توانید آن ها را بدون دغدغه در کنار بقیه میوه ها و سبزیجات قرار دهید. اگر آن ها را با ریشه و برگ هایشان می خرید، حتما قبل از گذاشتن در یخچال، ریشه ها را جدا کنید تا رطوبت صیفی جات را به خودشان جذب ننمایند.

· کلم و وابستگان

کلم و هم خانواده هایش هم از مقاومان عرصه ذخیره سازی هستند. آن ها را در ظروف دربسته بگذارید و اگر برش نخورده اند، می توانید بدون کیسه و ظرف هم در یخچال قرار دهید.

· سبزی

سبزی ها در بحث نگهداری میوه و سبزیجات یکی از چالش های اصلی هستند. برای محافظت بهتر، آن ها را بدون شستن در کیسه های پلاستیکی بسته قرار دهید و در یخچال بگذارید. حواستان باشد رطوبت زیاد به پوسیده شدن سبزی های دارای برگ سرعت می بخشد. اگر قصد استفاده سریع بعد از شستشو را دارید، می توانید آن ها را در یک حوله تمیز پارچه ای یا کاغذی بپیچید. بعلاوه برای نگه داری طولانی مدت، برگ های پوسیده را جدا کنید و سبزی ها را در ظروف دربسته قرار دهید.

· کرفس

کرفس، سطح کاری متفاوتی با بقیه دارد! می تواند تا چند هفته در کیسه دربسته ترد و تازه باقی بماند. حتی می توانید ساقه های آن را به قطعات کوچک تر برش بزنید و در آب و ظروف دردار نگه داری کنید.

· سیب و گلابی

آن ها را در یک کیسه پلاستیکی یا ظرف دربسته در یخچال قرار دهید. سیب سرما را دوست دارد و در دمای اتاق، غمگین و آردآلود می گردد. پس آن را در سردترین نقطه یخچال بگذارید. کیسه پلاستیکی باعث می گردد گاز اتیلن آزادشده به بقیه مواد صدمه ای نزند؛ اما گلابی کمی فرق می نماید. اگر گلابی ها نارس هستند، آن ها را در کیسه کاغذی یا کاسه بگذارید و در دمای اتاق قرار دهید. وقتی کمی نرم شدند، آن ها را در یخچال بگذارید و تا دو-سه هفته نگه داری کنید.

· مرکبات

در نگهداری میوه و سبزیجات، مرکبات انواع مختلفی دارند. به طور کلی می توانید آن ها را تا یک هفته خارج از یخچال نگه داری کنید. پرتقال و گریپ فروت به گاز اتیلن حساس نیستند و می توانید آن ها را کنار سیب و گلابی بگذارید؛ اما مطمئن شوید لیموترش و لیموشیرین را جدا از تولیدنمایندگان اتیلن قرار می دهید.

حالا دیگر می دانیم چگونه میوه و سبزی را تازه نگه داریم!

درنهایت برای نگهداری میوه و سبزیجات، هدف اصلی را که همان شکر نعمت ها و استفاده درست از آن هاست نباید فراموش کنید. تمام کوشش ها و مهارت آموزی ها را بر اساس این هدف بچینید تا نتیجه بهتری بگیرید.

وقتی بر این اساس جلو بروید، مطمئنا روش نگهداری میوه و سبزیجات دیگر، حتی انگور فرنگی آنتون چخوف را هم پیدا خواهید کرد؛ چراکه جوینده حقیقی یابنده است! راستی یادتان نرود که برای خرید انواع مواد غذایی، به خبرنگاران مراجعه کنید؛ بعلاوه برای ارتقاء سطح کیفی مطالبمان، منتظر نظرات شما در بخش کامنت ها هستیم. خوردنی ها و نوشیدنی ها گوارای وجودتان!

منبع: اسنپ مارکت
انتشار: 23 بهمن 1403 بروزرسانی: 23 بهمن 1403 گردآورنده: tour-srilanka.ir شناسه مطلب: 1754

به "نگهداری میوه و سبزیجات چه فوت وفن هایی دارد؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "نگهداری میوه و سبزیجات چه فوت وفن هایی دارد؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید