دنیای شگفت انگیز زیست شناسی: قارچ ها مگس های خانگی نر را فریب می دهد تا با اجساد ماده های مرده جفت گیری کنند!
به گزارش تور سریلانکا، در یک خبر واقعاً عجیب، گروهی از دانشمندان اعلام کردند که یک قارچ خاص باعث جفت گیری مگس های نر با اجساد ماده های مرده می شود. این استراتژی به تضمین بقای قارچ کمک می کند، زیرا با این کار قارچ از ماده ها به نر ها منتقل می شود.
برای این مطالعه، محققان دانشگاه کپنهاگ و دانشگاه علوم کشاورزی سوئد جمعیت های مگس خانگی (Musca domestica) را بررسی کردند و متوجه شدند که مگس های ماده به قارچ انگلی به نام Entomophthora muscae آلوده شده بودند.
مشخص شد که حدود 6 روز پس از عفونت اولیه، قارچ رفتار ماده ها را تغییر می داد و باعث می شد تا آن ها به بالاترین نقطه در مجاورت خود صعود کنند. بعد این کار مگس های ماده بلافاصله می مردند، در این مرحله قارچ شروع به انتشار سیگنال های شیمیایی به نام سسکوی ترپن sesquiterpene می کرد.
این ماده شیمیایی همان اثر ماده شیمیایی جذب کننده جنسب فرمون را دارد و باعث می شد که مگس های نر جذب شوند و با مگس های ماده مرده جفت گیری کنند!
در حین جفت گیری، هاگ های قارچ از ماده های مرده به نر های زنده سرایت می کنند و آنها نیز آلوده می شوند.
طبق تحقیق، نر ها ترجیح می دادند که با ماده هایی که مدتی مرده بودند جفت گیری کنند. مشخص شد که 73 درصد از نرها ترجیح می دهند با اجساد مؤنثی که 25 تا 30 ساعت قبل از آن مرده بودند، رابطه برقرار کنند، در حالی که تنها در 15درصد با ماده هایی جفت گیری می کردند که 3 تا 8 ساعت قبل از بین رفته بودند.
دانشیار دانشگاه کپنهاگ - پروفسور هنریک اچ دی فاین لیخت - می گوید: پس ما می بینیم که هر چه مگس ماده بیشتر مرده باشد، برای نر ها مجذوب کننده تر می شود، چرا که تعداد اسپور های قارچ با گذشت زمان افزایش می یابد که باعث افزایش عطر های اغواکننده می شود.
این تحقیق در مقاله ای که اخیراً در مجله ISME منتشر شده است توضیح داده شده است.
و به عنوان یک نکته جانبی، این اولین نمونه شناخته شده از قارچی نیست که رفتار یک حشره میزبان را کنترل می کند. Ophiocordyceps unilateralis (با نام مستعار قارچ مورچه زامبی) باعث می شود که مورچه های آلوده به سطح زیرین برگ رفته و با فک پایین خود روی آن بچسبند، پس از آن می میرند و محیط رشد بهینه ای را برای قارچ فراهم می کنند.
این پست خبرنگاران را هم بخوانید:
عفونت با توکسوپلاسما - وقتی موش از گربه نمی ترسد
منبع: یک پزشک