پارادایم نویدبخش درمان سرطان ، نتایج امیدوارکننده واکسن سرطان مدرنا
به گزارش تور سریلانکا، شرکت مدرنا اخیرا اعلام نمود که نتایج اولیه آزمایش های مداوم آن شرکت درباره واکسن شخصی سازی شده سرطان mRNA که همراه با ایمونوتراپی شرکت مِرک MSD بوده کاهش معنادار آماری و بالینی در خطر عود بیماری یا مرگ را نشان داده است. نتایج مثبت حاصل از فاز 2 آزمایش که کارایی و ایمنی واکسن را مورد آزمایش قرار داده راه را به منظور مرحله نهایی تحقیقات و سپس تایید بالقوه در آینده برای اولین واکسن سرطان mRNA هموار می سازد.
به گزارش خبرنگاران به نقل از پولیتیکو، زمانی که واکسن mRNA ساخت مدرنا به یکی از دو واکسن انتخابی برای بسیاری از کشورهای دنیا تبدیل شد مدرنا را به برندی نام آشنا در طول پاندمی کووید تبدیل کرد. با این وجود، همزمان با آن که آن شرکت صدها میلیون واکسن کووید-19 را در سراسر دنیا تحویل می داد در حال کار بر روی آزمایش های خود در خصوص انواع مختلف واکسن های سرطان از جمله واکسن هایی بود که جهش های ژنی خاص را هدف قرار می دهند.
مدرنا در زمینه کار بر روی واکسن شخصی سازی شده سرطان پیشرو بوده است. این واکسن که همراه با ایمونوتراپی MSD کیترودا (یک دارو با عملکردی خاص است که در درمان های مختلف سرطان مورد استفاده قرار می گیرد) ارائه می گردد برای تحریک پاسخ ایمنی بر اساس تومور خاص بیمار است. سپس کیترودا به سلول های ایمنی بیمار یاری می نماید تا به طور موثرتری با سرطان مبارزه نمایند. پل برتون مدیر ارشد پزشکی مدرنا در مصاحبه ای با پولیتیکو گفته است: این امید وجود داشت که واکسن و ایمنوتراپی در همکاری با یکدیگر قدرت سیستم ایمنی را بر سرطان تحمیل کرده و آن را از بین ببرند.
در حالی که آزمایش فعلی در حال آزمایش واکسن برای ملانوما (خطرناک ترین نوع سرطان پوست) است مدرنا در حال برنامه ریزی به منظور انجام مطالعات بیش تری برای آزمایش آن بر روی سایر سرطان ها بوده است. برتون در اظهارنظری پیش از انتشار نتایج آزمایش گفته است که اگر کار آزمایی با موفقیت انجام گردد یک تغییر پارادایم تازه و اساسی خواهد بود که دست کم در یک دهه اخیر شاهد آن نبوده ایم و رویکرد درمانی تازه ای برای درمان سرطان ایجاد خواهد نمود.
به نظر می رسد که این امید محقق شده است. نتایج اولیه که به تازگی از کار آزمایی 157 بیمار مبتلا به ملانوما منتشر شد نشان می دهد که خطر عود سرطان یا مرگ در افرادی که واکسن و کیترودا را دریافت کرده اند 44 درصد کم تر از افرادی است که به تنهایی صرفا ایمنوتراپی را دریافت کرده اند. گام بعدی، انتشار مجموعه داده های کامل و شروع بحث و رایزنی با تنظیم نماینده ها خواهد بود. Moderna و MSD قصد دارند فاز 3 آزمایشی بزرگتر را شروع نمایند که اثربخشی آن را در افراد بیش تری در سال 2023 آزمایش می نماید و به سرعت به انواع تومورهای اضافی توسعه می یابد.
سرطان هدف اصلی بعدی برای تزریق mRNA است. شرکت هایی مانند Moderna و BioNTech کوشش می نمایند تا ثابت نمایند که تزریق آن می تواند بهتر از روش های ایمنی درمانی موجود عمل کند و هم چنین برای سیستم های بهداشتی دارای محدودیت نقدینگی ارزش و فایده ایجاد کند.
سرطان به عنوان یک بیماری مزمن
آن چه فناوری mRNA را منحصر به فرد می سازد آن است که می تواند 20 تا 30 آنتی ژن (موادی که باعث ایجاد پاسخ ایمنی در بدن می شوند) را گردهم آورد. این نکته ای است که برای موفقیت بالقوه واکسن امری اساسی می باشد زیرا بدان معناست که طیف وسیعی از آنتی ژن هایی که تومور بیان می نماید به سیستم ایمنی نشان داده می شوند. برتون می گوید: من نمی توانم تصور کنم که چگونه می توانید این کار را با هرگونه فناوری دیگری انجام دهید.
برتون می گوید برخلاف واکسن کووید -19 ساخته مدرنا که اصطلاحا خارج از قفسه است و برای هر بیمار خاص طراحی نشده واکسن شخصی سازی شده سرطان مدرنا بسیار پیچیده است. برتون می گوید: این واکسن دقیقا بدان معناست که برای هر فرد داروی مناسب او را فراوری خواهید کرد.
هدف از این کار چیست؟ برای بیماران خاصی که در مراحل اولیه بیماری خود هستند امید آن است که درمان به طور بالقوه بتواند از پیشرفت بیماری جلوگیری کند. در بیمارانی که بیماری پیشرفته تری دارند و قصد دارند طول عمر خود را افزایش دهند و سرطان آنان به نوعی بیماری مزمن تبدیل گردد کارایی خواهد داشت.
برتون می گوید: ما امیدواریم که اگر واقعا بتوانیم این را ثابت کنیم یک تغییر اساسی در روشی ایجاد گردد که دست کم بتواند برای درمان انواع خاصی از سرطان ها کاربرد داشته باشد و مزایای بالینی آن می تواند واقعا عمیق باشد.
عامل دیگر عوارض جانبی یا بهتر است بگوییم کمبود نسبی آن در مقایسه با داروهای شیمی درمانی می باشد. اگر بتوانید با مشخصات ایمنی واقعا قابل کنترل مزایای بالینی واقعی به دست آورید می تواند واقعا تحول آفرین باشد. نتایج اولیه روز سه شنبه نشان می دهد که عوارض جانبی با موارد گزارش شده در کار آزمایی فاز 1 مطابقت دارد که خود نشان دهنده آن است که واکسن دارای مشخصات ایمنی قابل قبولی می باشد.
یکی از موانع اصلی ایمنی درمانی قیمت و هزینه آن است. این نگرانی وجود دارد که در خصوص واکسن های سرطان mRNA نیز این موضوع رخ دهد. اگر هر درمان برای یک واکسن شخصی سازی شده هزینه ای یک میلیون پوندی به همراه داشته باشد و اثربخشی آن چندان بهتر از شیمی درمانی استاندارد نباشد که هزینه زیادی در پی ندارد باید این پرسش را عنوان نمود آیا این پروژه واقعا ارزش سرمایه گذاری دارد؟
برتون از مدرنا می گوید که هنوز بحثی در خصوص قیمت صورت نگرفته است. او استدلال می نماید که mRNA ظرفیت بالقوه بسیار زیادی به منظور ارزش پیدا کردن برای بسیاری از افراد در سراسر دنیا دارد. او می گوید: ما می خواهیم مراقبت های بهداشتی عادلانه را برای مردم در سراسر دنیا به ارمغان بیاوریم. بنابراین، می خواهیم برای انجام این کار با دولت ها و با پرداخت نمایندگان کار کنیم اما فکر می کنم هنوز زود است که واقعا بخواهیم به قیمت فکر کنیم.
منبع: فرارو