چگونه یک متخصص داکر شویم ، معرفی برترین منبع آموزشی رایگان

به گزارش تور سریلانکا، احتمالا شما هم واژه داکر و کانتینر برای گوش و چشم تان آشنا است و طی سال های اخیر با این دو واژه زیاد برخورد داشتید. واقعا داکر چیست و چه ارتباطی با شبکه، برنامه نویسی، فراوری اپلیکیشن، مجازی سازی، سرورها و سرویس های ابری دارد.

چگونه یک متخصص داکر شویم ، معرفی برترین منبع آموزشی رایگان

چرا دانشجویان کامپیوتر این همه علاقه مند داکر شدند و همه جا درباره آن صحبت می نمایند؟ یا اینکه چرا گفته می گردد آینده شغلی افرادی که با داکرها و کانتینرها می توانند اپ ها را توسعه دهند؛ تضمین شده است و اصطلاحا نان شان در روغن است؟

بسیاری از کارشناسان می گویند آموزش داکر در کنار و ؛ پرعایدیترین مشاغل آینده را رقم می زنند.

اصلا اگر بخواهیم ما هم یک متخصص داکر شویم؛ باید چه جهت را طی نموده و کدام آموزش ها را بگذرانیم؟

ما در این مطلب، می خواهیم کمی با داکر و مفاهیم آن آشنا شویم ولی بیشتر درباره چرایی اهمیت و صندلی آن در دنیای فناوری و آینده این حوزه صحبت کنیم و به شما نشان بدهیم چگونه با آموزش های رایگان و ساده داکر از منبع معتبری مانند سایت فرادرس می توانید خودتان را به متخصصان داکر در ایران و دنیا برسانید.

داکر چیست؟

پیش از اینکه بخواهیم درباره مزایای داکر (Docker) و اهمیت آموزش تماشا آن صحبت کنیم؛ اجازه بدهید خیلی خلاصه یک منظره و مفهوم از داکر بگوییم. البته، داکر بسیار گسترده تر و عظیم تر و پیچیده تر از یک پاراگراف و حتی یک مقاله کامل است و باید چند مقاله درباره اش بنویسیم تا به طور دقیق درک گردد و بعد خواهیم دریافت چرا برنامه نویسان عظیم و افراد خبره سراغ آن رفتند.

در گذشته، مفهومی به نام ماشین های مجازی (VM) و هایپروایزر (Hypervisor) داشتیم که روی یک سخت افزار و سیستم عامل اجرا شده و برای شما امکان اجرای انواع اپلیکیشن ها یا ماشین های مجازی را فارغ از پلتفرم و سخت افزار و محدودیت های دیگر فراهم می کردند. در حقیقت، هایپروایزر یک واسط میان سخت افزار فیزیکی و اپلیکیشن های کاربردی بود و روی آن ماشین های مجازی پیاده سازی می شدند. به تصویر زیر توجه کنید:

با پیشرفت فناوری و مطرح شدن مفاهیم نوی در سیستم عامل ها، معماری ماشین های مجازی و هایپروایزرها با محدودیت ها و معایبی روبرو شدند. عظیم ترین مشکل این معماری چند لایه، اشغال حافظه زیاد از سخت افزار و اجرای سنگین اپلیکیشن ها بود. به علاوه، نمی توانستید دو سیستم عامل میزبان را روی یک سخت افزار پیاده سازی کنید یا راه اندازی زیرساخت سیستم سخت افزاری زمان بر و پرهزینه است. انعطاف پذیری این مدل بسیار کم بود و دیگر جوابگوی احتیاجهای امروز دنیای برنامه نویسی و پلتفرم های مختلف سیستم عاملی نبود.

به تدریج مفهوم کانتینرها (Container) مطرح شدند که جایگزین ماشین های مجازی هستند و شامل برنامه های کامپیوتری سبکی هستند که یک سیستم عامل را به صورت مجازی ارائه می نمایند. کانتینرها حافظه کمتری اشغال می نمایند و می تواند چند کانتینر را روی یک سرور فیزیکی میزبانی کرد. کانتینرها احتیاج به یک سیستم عامل یا کرنل OS کامل ندارند و بسیاری از احتیاجهای خود را از موتور داکر قرض می گیرند.

داکر هم همان مفهوم هایپروایزر در مدل قدیمی را پیاده سازی می نماید و یک موتور برای مدیریت و کنترل و سوار شدن کانتینرها روی آن است. داکر فقط آن چیزهایی که یک اپلیکیشن برای اجرا در لایه های بالاتر احتیاج دارد را در اختیارش قرار می دهد و در نتیجه کل سیستم بسیار سبک تر، سریع تر و منعطف تر می گردد.

داکر رویکردی مبتکرانه برای اجرای سریع اپلیکیشن ها است و اکنون به یک ابزار حیاتی و استاندارد برای توسعه دهنده گان نرم افزار و مدیران سیستم ها تبدیل شده است. خود داکر یک پروژه منبع باز است و یاری می نماید هر اپلیکیشن توزیع شده ای روی آن ساخته شده، منتقل شده و اجرا گردد. با وجود داکر، هر برنامه ای می تواند در قالب مفهوم کانتینر روی هر پلتفرم سخت افزاری و سیستم عاملی اجرا گردد.

برنامه نویس ها و توسعه دهنده های نرم افزار با یاری مدل داکر و کانتینر، می توانند اپلیکیشن های خود را سریع تر و راحت تر نوشته و تست و اجرا نمایند و در نهایت منتشر سازند.

اولین بار داکر در سال 1392 (برابر با 2013 میلادی) منتشر شد و پس از آن به سرعت رشد کرد و مورد توجه شرکت های عظیم توسعه دهنده نرم افزار و هزاران برنامه نویس آزاد در سراسر وب نهاده شد. داکر با زبان برنامه نویسی Go نوشته و توسعه داده شده است ولی شما می توانید اپلیکیشن خود را با هر زبان برنامه نویسی روی لینوکس، ویندوز یا مک او اس اجرا کنید.

چرا داکر در دنیای امروز مهم است؟

همواره فناوری که پیچیدگی کمتری داشته ولی مقیاس پذیر و انعطاف پذیر باشد؛ محبوب و کلیدی می گردد. فناوری برنامه نویسی داکر هم دقیقا این ویژگی ها را دارد و شما خیلی راحت می توانید سرویس ها و اپ های مختلف را روی آن اجرا کنید.

سادگی در استفاده و توسعه و دیباگ، عظیم ترین دستاوردی است که داکر به برنامه نویس ها و توسعه دهنده های امروزی داده است. اگر 5 توسعه دهنده بخواهند یک پروژه را مستقل استارت بزنند؛ احتمالا هریک از محیط، ابزارها و کتابخانه های برنامه نویسی متفاوتی استفاده می نمایند ولی در داکر به سادگی می توان ایمیج یک کانتینر را میان این 5 برنامه نویس به اشتراک گذاشت و آن ها سریعا وارد یک محیط توسعه مشابه شوند.

راه اندازی محیط و سرویس داکر بسیار ساده، سریع و راحت است و مهم تر اینکه به منابع کمی احتیاج دارد. شما برای آغاز یک پروژه، احتیاجی نیست که ابزارها و محیط های بسیار سنگینی را نصب و آماده سازی کنید بلکه با کمترین امکانات هم می توانید سرویس های خود را راه اندازی نموده و در آینده و با توجه به رشد پروژه، منابع خود را توسعه دهید.

داکر را می توانید در محیط های آزمایشگاهی یا روی کامپیوترهای شخصی اجرا کنید. این مهم ترین دغدغه بسیاری از برنامه نویس ها است که عملیات تست، به روزرسانی و نگهداری سرویس ها آسان باشد و پر هزینه و پیچیده نگردد. شما می توانید کل یک پروژه داکر را روی کامپیوتر شخصی خود داشته باشید و روی آن همه موارد تست و آنالیز، نگهداری و عیب یابی را انجام دهید.

قابلیت بخش پذیری (Modularity) و قابل حمل بودن (Portability) از دیگر مزایای ویژه پلتفرم داکر و کانتینر است. شما می توانید یک پروژه عظیم را به بخش های کوچک تر تقسیم نموده و هر بخش را به صورت مستقل پیاده سازی و اجرا کنید. پس از سرانجام کار همه بخش ها، مجددا می توانید این بخش ها را کنار یکدیگر قرار داده و سرویس اصلی را بسازید. این مزایا در پروژه های عظیم به شدت کارایی داشته و سرعت اجرا و پیشرفت کار را بالا می برد.

همین طور، پروژه های داکر در نهایت قابل حمل بودن هستند. شما کل پروژه را روی یک سیستم و در محیط دیگری آماده کنید و بعد آن را به محیط عملیاتی خود منتقل نمایید یا با دیگر توسعه دهنده ها به اشتراک بگذارید.

در طی سال های اخیر، غالب پلتفرم های کلاود از فناوری داکر پشتیبانی کردند و شما می توانید کانتینرهای داکر را روی سرویس های رایانش ابری AWS آمازون، GCP گوگل، اژر مایکروسافت، اوپن استک و غیره پیاده سازی کنید.

با داکر می توانید در وقت خود صرفه جویی کنید؛ به سادگی یک پروژه عظیم را استارت زده و پیش ببرید؛ هزینه و منابع کمی برای آغاز بهره ببرید و از کتابخانه های کانتینر مشترک سایر توسعه دهنده ها سود ببرید.

داکر محیط های ابری را دوست دارد

آغاز داکر و کانتینرها در محیط و سیستم عامل لینوکس بود اما آن قدر سریع پیشرفت کرد و رشد نمایی داشت که به سرعت تبدیل به یکی از پرکاربردترین فناوری های ابرمحور شد. لذا، شما می بینید مایکروسافت در ویندوز سرور 2016 خود از کانتینرها پشتیبانی می نماید و فرمان های پاورشل متنوعی برای اجرا و کنترل کانتینرها در اختیار مدیران و مهندسان شبکه قرار می دهد.

در ادامه، مایکروسافت از داکر روی ویندوز 10 و ویندوز سرور 2019 پشتیبانی کرد و شما با نصب داکر روی سیستم عامل ویندوز، همه ابزارهای مورد احتیاج برای استفاده از این فناوری و کانتینرها را خواهید داشت.

در ویندوز سرور 2022 هم ابزارهای پیشرفته و کاربردی برای کار با کانتینرها در محیط های سیستم عامل و ابری فراهم نموده است که نشان از توجه ویژه مایکروسافت به این فناوری و اهمیت آن دارد.

بسیاری از مهندسان شبکه هم به همین علت به سوی برنامه نویسی داکر و کانتینر کشیده شده اند تا اپلیکیشن های ساده و سبک سریعی برای بخش های مختلف شبکه و ویندوز سرور بنویسند. یک متخصص شبکه می تواند برنامه های خودش را روی محیط ایستگاه کاری (نسخه قرینه شده ای از سرور) و درون کانتینرها اجرا و آزمایش کند و بعد پس از اینکه مطمئن شد؛ برنامه اش هیچ مسئله ای ندارد؛ برنامه ها را به سرور منتقل نموده و روی سرور اجرا شوند.

در این روش توسعه برنامه ها، همه چیز درون کانتینرها اتفاق می افتد و برای توسعه دهنده اهمیتی ندارد زیرساخت میزبان چیست و مدیر و سرپرست شبکه هم نمی داند فرایند توسعه به چه شکلی و در چه محیطی بوده است.

داکر و کلاود هر روز به یکدیگر نزدیک تر شده و بیشتر با هم ترکیب می شوند؛ در نتیجه فرصت های شغلی بیشتری فراهم می نمایند. دانشجویان علوم کامپیوتر هر روز علاقه بیشتری پیدا می نمایند سراغ بفرایند و بعد آن را با فناوری داکر و کانتینر ترکیب نمایند.

چرا باید داکر یاد بگیریم؟

یک جست وجوی ساده در شبکه اجتماعی لینکدین نشان می دهد که بیش از 20 هزار فرصت شغلی برای برنامه نویسان و متخصصان داکر یافت می گردد. این یعنی یک بازار عظیم و رو به رشد برای افرادی که دارای مهارت کار با داکر و کانتینرها هستند.

یک آمار منتشر شده از سال 2020 نشان می دهد دو سوم شرکت هایی که در ایالات متحده آغاز به تست داکر کردند؛ سریعا آن را تصویب نموده و به کاربران آن پیوستند. در همین سال، پذیرش داکر در سازمان ها و نهادهای عظیم و اینترپرایس حدود 30 درصد افزایش پیدا نموده است. شرکت های عظیمی مانندING ،Paypal ، ADP و Spotify در حال استفاده از داکر هستند و هر روز شرکت های بیشتری به این لیست افزوده می گردد.

اگر در حال کار روی DevOps هستید و می خواهید در این فناوری قوی شوید؛ احتیاج پیدا خواهید کرد که داکر را هم بیاموزید. برای یادگیری انواع مدل های مدیریت کنترل نسخه ها، ابزارهای یکپارچه سازی و مانیتورینگ، معماری های ابری، برنامه نویسی برای AWS آمازون، توسعه خوشه های Kubernetes شخصی و سازمانی، توسعه فریم ورک ها تست و نوشتن برنامه هایی برای مدیریت اتوماتیک فرآیندها باز هم آشنایی با داکر بسیار اهمیت دارد.

چگونه داکر بیاموزیم؟

یادگیری داکر ساده است؛ حتی ساده تر از سایر پلتفرم های برنامه نویسی که تا کنون سراغ داشتید. ابتدا بهتر است از مفاهیم ساده آغاز کنید و با واژه ها و ویژگی های داکر و کانتینرها آشنا شوید. بعد به تدریج می توانید آغاز به نوشتن اولین برنامه خود روی داکر کنید و در مفاهیم عمیق شوید.

مهم است که شما یک دید کلی از داکر و توانایی ها و خصوصیت های آن به دست بیاورید. تا زمانی که یک منظره و تصویر واضح و روشن از داکر نداشته باشید؛ نمی توانید مفاهیم مهم را یاد گرفته و در آن ها عمیق شوید و بعد سراغ حل مسئله ها و مسائل خود با داکر و کانتینرها بروید.

مفاهیم اصلی داکر در چهار بخش و بلوک ایمیج ها (Images)، کانتینرها (Containers)، Volumes و Networking خلاصه می گردد. ابتدا روی این مفاهیم تمرکز کنید و کاری به ریزه کاری ها و مسایل جزئی دیگر نداشته باشید. این 4 سرفصل را به خوبی یاد بگیرید و به درک درست و عمیق و کاملی از این ها برسید.

ما پیشنهاد می کنیم برای آغاز و درک مفاهیم و اصول آن به زبان ساده، سراغ آموزش داکر (Docker) برای توسعه بروید.

کلی کارهای با حال برای آغاز کار با داکر وجود دارد. مثلا، یک سایت وردپرسی برای خودتان بسازید یا محیط توسعه نرم افزاری کوچک و کاربردی آماده کنید.

برای آغاز نصب داکر روی لینوکس یا ویندوز، احتیاجی به داشتن دانش خاصی مانند شبکه، مجازی سازی، کلاود، DevOps و غیره ندارید. البته، اگر یک دوره گذرانده باشید که شامل مفاهیم پایه و اساسی شبکه های کامپیوتری است؛ بهتر می توانید ارتباط فناوری داکر با شبکه را تجزیه و تحلیل کنید.

شاید تنها چیزی که احتیاج دارید؛ آشنایی با مفاهیم و اصول اولیه کار روی سیستم عاملی است که می خواهید داکر روی آن نصب گردد. مثلا، اگر می خواهید در لینوکس توزیع اوبونتو داکر را نصب کنید؛ باید با اصول نصب بسته های apt در لینوکس یا دستورات خط فرمان آشنایی داشته باشید.

جمع بندی

در این مطلب درباره اهمیت فناوری داکر و اینکه چرا باید سراغ یادگیری آن برویم؛ صحبت کردیم. ابتدا، تعریفی ساده از داکر و کانتینر دادیم تا خواننده بتواند تصویری از پلتفرم نو توسعه اپلیکیشن داکر و مفاهیم آن پیدا کند.

پس از آن درباره مزایا و ویژگی های خاص و منحصربه فرد داکر صحبت کردیم و اینکه چرا همه شرکت ها و توسعه دهنده ها عاشق داکر و کانتینر شدند و چرا داکر به سرعت در حال رشد است. شرکتی مانند مایکروسافت در ویندوز سرور 2022 بهای بسیار بالایی به کانیتنرها داده و امکان پیاده سازی هر برنامه ای در کانتینرها را فراهم نموده است. همین طور، پلتفرم های سرویس های ابری مانند آمازون، گوگل، مایکروسافت و غیره به سرعت دارند با فناوری های داکر جفت می شوند.

در گام بعدی، جهت حرکت به سوی داکر و نحوه آموزش آن و نوشتن اولین برنامه روی این پلتفرم مجذوب کننده را شرح دادیم. اشاره کردیم که بهتر است ابتدا به خوبی با مفاهیم، کاربردها، ویژگی ها و 4 حوزه اصلی داکر آشنا شوید و بتوانید منظره و اسکرین شاتی از این فناوری در فکر مجسم کنید و بعد سراغ جزئیات و تکنیک های برنامه نویسی آن بروید.

در سایت فرادرس، ضمن ، مفاهیم و واژه های کلیدی و پایه ای این فناوری به طور کامل در چند مقاله تشریح شده اند و شما به سادگی می توانید گام به گام آن ها را خوانده و فرا بگیرید و با دانسته های خود ترکیب کنید تا به آن دیدگاه و بینش لازم برای آغاز کار با داکر برسید.

یک متخصص داکر به این آموزش ها و بینش ها احتیاج دارد؛ خواه یک توسعه دهنده حرفه ای اپلیکیشن یا یک مهندس شبکه و Devops باشد. مطمئن باشید آشنایی با داکر، فصل نوی در زندگی حرفه ای کاری شما خواهد بود و یک سرمایه گذاری برای آینده تا هم عایدی بهتری کسب کنید و هم به عناوین شغلی بالاتری راه یابید.

منبع: شبکه چی
انتشار: 16 شهریور 1400 بروزرسانی: 16 شهریور 1400 گردآورنده: tour-srilanka.ir شناسه مطلب: 1135

به "چگونه یک متخصص داکر شویم ، معرفی برترین منبع آموزشی رایگان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه یک متخصص داکر شویم ، معرفی برترین منبع آموزشی رایگان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید