کسب و کار پنهانی برای عبور از زیان تعطیلی
به گزارش تور سریلانکا، با اعلام ستاد مبارزه با کرونا از روز شنبه 21 فروردین ماه و تنها پس از حدود یک هفته از اتمام تعطیلی های نوروز، به دلیل شیوع گسترده تر کرونا، همه گروه های کسب وکاری به جزگروه یک تعطیل اعلام شدند. در گروه تعطیلی معاملات املاک، کتابفروشی ها، سالن های زیبایی و... قرار دارند. اما با گشتی در شهر هایی که فعالیت های مالی در آن ها به حالت تعلیق درآمده، می توان دریافت که کسب وکار ها به صورت پنهانی به فعالیت های خود می پردازند.
اعتماد در ادامه نوشت: با وجود اینکه تا روز دوشنبه 66 هزار و 327 نفر فوت کردند و روزانه نیز بیش از 20 هزار نفر به کرونا مبتلا می شوند، اما شرایط مالی کشور اجازه فعالیت نکردن و تعطیلی های چند روزه مالی را به خصوص برای کسب وکار های کوچک نمی دهد و تعداد بیکاران را در شرایط نبود بیمه ها، وام ها و مهم تر از همه سیاست های حمایتی افزایش می دهد. سهراب دل انگیزان، کارشناس مالی براین باور است که با ادامه فرایند موجود علاوه بر افرادی که سال گذشته بیکار شدند 600 تا 800 هزار نفر دیگر نیز به جرگه بیکاران اضافه کرده می شوند. این امر لزوم توجه به شاخص های مالی که مستقیما بر زندگی افراد تاثیر می گذارند مانند تورم، بیکاری و حجم نقدینگی را دو چندان می نماید.
شرایط مالی پس از کرونا
بیش از یک سال از شیوع کرونا در ایران می گذرد؛ پیک چهارم پس از تعطیلات نوروز آغاز شد و حدودا در یک هفته اخیر روزانه بیش از 20 هزار نفر مبتلا شدند. تعطیلی و محدودیت های 10 روزه راه چاره دولت برای کاهش بار بیماری بود که البته به مذاق کسب وکار ها خوش نیامد. این محدودیت ها برای خرده فروشی ها درکنار عدم برگزاری جشنواره های بهاره و فروش کم به خصوص در روز های منتهی به بهار امسال، چالش های پیش رو کسب وکار ها را افزایش داده است.
براساس آنچه مرکز آمار منتشر نموده، تعداد بیکاران در زمستان سال گذشته که تقریبا اکثریت افراد بر این باور بودند که شیوع کرونا قدری کنترل شده و می توان به آینده امید بیشتری داشت، دو میلیون و 478 هزار نفر اعلام شده بود که نسبت به زمستان 98 کاهشی حدود یک درصدی داشت. هر چند میزان خسارت به اقتصاد کشور محدود به بیکاری نمی شود و بعضی مسوولان خسارت ها را به صورت روزانه اعلام می نمایند.
به عنوان مثال محمدباقر مجتبایی، دبیرکل اتاق اصناف ایران هفته گذشته و پس از اعلام تعطیلی ها گفته بود: اگر میزان تورم را به صورت متوسط 50 درصد درنظر بگیریم، می توانیم برای این 10 روز پیش بینی کنیم که حداقل 45 هزار میلیارد تومان کاهش فرصت فروش برای اصناف به وجود می آید که بخشی از آن خسارت مستقیم و بخشی عدم فروش کالا و خسارت به زنجیره های بعدی است.
شاغلان آزاد وابسته به فعالیت روزانه هستند
سهراب دل انگیزان، کارشناس مالی در شرح اتفاقاتی نظیر بی توجهی به اعمال محدودیت و تعطیلی توسط کسب وکار های کوچک گفت: باید این واقعیت را پذیرفت که کارکنان دولت حتی در صورتی که سرکار خود حاضر نشوند و تعطیل باشند باز هم سر ماه حقوق خود را دریافت می نمایند در صورتی که شرایط برای مشاغل آزاد اینگونه نیست. زمانی که کسب وکار ها تعطیل می شوند، نمی توانند از کسی پول بگیرند و اگر تقاضا برای کالا یا خدمت شان نداشته باشند، باز هم باید سرماه حقوق کارگرانشان، اجاره مغازه یا واحد فراوریی و... را بپردازند و حتی اگر چکی داشته باشند باید آن را پاس نمایند.
او در ادامه به نبود حمایت ها اشاره نمود و گفت: شرایط کسب وکار ها به گونه ای است که حمایت های چندانی از آن ها صورت نمی گیرد. سیاست های مناسبی نه طراحی و نه اجرا شده است. سال گذشته نیز وام هایی ناچیز برای کسب وکار های آسیب دیده درنظر گرفته شده بود که اگر شرایط به همین منوال ادامه یابد، قسط آن وام ها نیز بر کسب وکار ها فشار مضاعفی می آورد. این در حالی است که همچنان شرایط حتی قدری به شرایط عادی نزدیک نشده است. با این دید به نظر می رسد سیاست تعطیل کردن صرف بدون هیچ گونه حمایت از کسب وکار ها در بخش های مختلف از خدمات تا فراوری، سیاست موثری نباشد.
او در ادامه شرح داد: وقتی می گوییم که کسب وکار ها باید تعطیل باشند باید سیستم اجتماعی حمایت شود و دولت نیز نماینده سیستم اجتماعی است. منفعت این سیستم باید با منفعت افراد مشخص شود. نمی شود این سیستم را طوری تنظیم کرد که به جای حمایت از افراد، در واقع نابودی افراد در آن ها رقم بخورد. در این صورت علاوه بر مرگ و میر و بدبیاری، مشکلاتی که از کسب وکار های تعطیل شده به وجود می آید نیز می تواند به درد های زمان کرونا اضافه کند.
او در ادامه اضافه کرد: به نظر می رسد در این زمان احتیاج به حمایت هایی از کسب وکار ها به هر شیوه ممکن هستیم. کمااینکه در بسیاری از کشور ها نیز از این نوع حمایت ها درکشور هایی که قرنطینه اعلام می نمایند تا مردم در خانه بمانند و بیرون نفرایند، کم نبوده است. به عنوان مثال در ووهان و در زمانی که کسی حق خروج از خانه را نداشت، بسته های مواد غذایی درب منازل توزیع شد. یا در کشور های اورپایی زمانی که کسب وکار ها را مجبور به تعطیلی کردند برای جبران هزینه های انباشته شده بر این واحد ماهانه مبلغی پرداخت می شد. اما در ایران تنها کسب وکار ها را تعطیل می کنیم و جبرانی نداریم.
در بودجه نان خور اضافی داریم
او در ادامه به این موضوع که با وجود کسری بودجه شدید دولت در سال های اخیر، حمایت ها چگونه باید انجام شود نیز پرداخت و گفت: در بودجه نان خور اضافی داریم و برای یاری به شرایطی که واحد های فراوریی و به صورت کلی کسب وکار ها با آن مواجهند باید آن ها را حذف کنیم و آن هایی در بودجه قرار بگیرند که واقعا به مردم خدمت می نمایند.
دل انگیزان در پاسخ به اینکه این تعطیلی ها به افزایش بیکاری می انجامد نیز اضافه کرد: حتما بیکاری افزایش می یابد. مگر می شود رستوران را تعطیل کرد بدون اینکه کارگر رستوران بیکار نشود؟ مگر می توان دفاتر خدمات مسافرتی با وجود تعطیلی های گسترده همچنان بر سرکار باشند؟ امکان دارد که فعالیت خدمات اجتماعی مانند تعمیرکاران لوازم خانگی را محبور به محدودیت ها کنید در حالی که تعدیل نیرو انجام ندهند و بر سرکار باشند؟ این موارد برای سایر بخش ها مانند کارگران ساختمانی و... نیز مصداق دارد. کارفرمایان در صورتی که تعطیل باشند، دستمزد کارگران را پرداخت نمی نمایند و حتی برای کاهش هزینه ها نیز دست به تعدیل های گسترده می زنند.
این کارشناس مالی در ادامه به این نکته اشاره نمود که در صورت بیکاری فرد، مصرف خانواده فرد بیکار شده، کم نمی شود و باید این را در اعمال همه سیاست ها در نظر گرفت. دل انگیزان در پاسخ به این سوال که با وجود تعطیلی و کاهش اشتغال آیا همچنان می توان به پیش بینی رشد مالی مثبت در امسال رسید، گفت: مساله رشد مالی مساله افزایش فراوری بالفعل است. فراوری بالفعل در شرایطی که فراوری بالقوه در کشور به دلیل تحریم ها به شدت کاهش پیدا نموده اگر فرصتی به فراورینماینده داده شود به عنوان مثال صادرات افزایش یابد در این صورت فراوری نیز سریعا گسترش یابد و بخش قابل توجهی از ظرفیتی که در شرایط تحریم استفاده نشده بود به چرخه فراوری باز شود. این تاثیری بر تعطیلی معمولی کسب و کار ها ندارد چراکه کارخانه ها تعطیل نشده و کسب وکار های شهری تعطیلند.
این کارشناس مالی در پاسخ به این سوال که تعطیلی ها می تواند سهم بخش های مالی مانند خدمات، صنعت و... را از جمعیت شاغلان تغییر دهد، گفت: خیر. حدود 51 درصد از اشتغال مربوط به حوزه خدمات است که حتی در بعضی سال ها به 54 درصد نیز رسید. تعطیلی های اخیر به معنی محدود شدن فعالیت تمام افراد شاغل در بخش خدمات یا صنعت نیست.، اما چاره این کرونا چیست؟ چاره ای نیست. ناخودآگاه برای جلوگیری از شیوع کرونا، کسب و کار ها تعطیل می شوند. نکته ای که در اینجا باید به آن دقت کرد، حمایت از کسب و کارهاست. باید بیمه بیکاری افراد پرداخت شود. تخمین زده می شود بین 600 تا 800 هزار نفر علاوه بر افرادی که سال گذشته بیکار شدند، در امسال نیز به جمع بیکاران اضافه کرده شود.
منبع: فرارو