13 آنتی بیوتیک طبیعی
به گزارش تور سریلانکا، از آنتی بیوتیک ها برای نابودی یا ممانعت از تکثیر باکتری ها و بعضی از انواع انگل ها استفاده می گردد. این آنتی بیوتیک ها در برابر قارچ ها و ویروس هایی که عامل بسیاری از سرماخورگی ها، آنفولانزا، بیشتر سرفه ها و گلودردها هستند بی فایده اند. استفاده بی رویه و بی علت از آنتی بیوتیک های صنعتی ممکن است عوارضی برای بدن به همراه داشته باشد و باعث ایجاد مقاومت میکروب ها گردد.
داروهای آنتی بیوتیک امروزه به اندازه زیاد تجویز می شوند و این خطر بزرگی است، زیرا مقاوم شدن میکروب ها را در پی دارد. ازجمله عوارض مصرف داروهای آنتی بیوتیک که 1 نفر از هر 10 نفر را درگیر می نماید، می توان به مسائل گوارشی نظیر اسهال، ناراحتی معده و حالت تهوع اشاره نمود. علاوه براین 1 نفر از هر 15 نفر به این داروها آلرژی دارد. برخلاف داروهای آنتی بیوتیک، خوراکی های دارای خاصیت آنتی بیوتیکی قادرند علاوه بر باکتری ها با عوامل ویروسی و قارچی هم مبارزه نمایند. مزیت دیگر آنها این است که آنتی بیوتیک طبیعی باکتری های مفید بدن را ازبین نمی برد. همان طور که بقراط می گوید: بگذار غذای تو دوای تو باشد و دوای تو غذایت.
از قلم نیاندازید که درمورد عفونت های شدید و جدی همانند بیماری تیفوئید و توبرکلوزیس برترین کار استفاده از آنتی بیوتیک طبیعی در کنار آنتی بیوتیکی است که پزشک تجویز می نماید. به یاد داشته باشید که دوره درمان با آنتی بیوتیک باید کامل گردد، زیرا در غیر این صورت مقاومت میکروبی ایجاد و بیماری وخیم می گردد.
1. عسلعسل یکی از قدیمی ترین آنتی بیوتیک های طبیعیِ شناخته شده است که ردپای آن را می توان تا زمان باستان دنبال کرد. مصریان به دفعات از عسل به عنوان آنتی بیوتیک طبیعی و محافظ پوست بهره برده اند. امروزه متخصصان عسل را درمانی مفید برای درمان زخم ها، سوختگی ها، بریدگی ها، زخم بستر و پیوند پوست برمی شمارند. عسل دارای هیدروژن پروکساید است که می تواند بخشی از خاصیت آنتی بیوتیکی آن را شرح دهد. عسل بعلاوه دارای غلظت بالای قند است که می تواند به متوقف کردن رشد بعضی از باکتری ها یاری کند. عسل رطوبت باکتری ها را از آنها خارج می نماید و باعث می گردد باکتری در اثر خشک شدن نابود گردد. در کنار این، عسل pH پایین، خاصیت اسمزی و پلی فنول دارد که آن را آنتی بیوتیکی خاص می نماید.
مبارزه عسل با میکروب ها چندمرحله ای است و این خاصیت راه را برای مقاوم شدن میکروب ها سخت می نماید. برترین نوع عسل می تواند تقریبا 60 نوع باکتری را نابود کند. بعلاوه به نظر می رسد عسل زخم عفونی ناشی از استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم نسبت به متی سیلین (MRSA) را با موفقیت درمان می نماید. علاوه بر خاصیت آنتی بیوتیکی، محیط مرطوبی ایجادشده به وسیله عسل در تسهیل بهبود زخم دخیل است.
برای استفاده از عسل به عنوان آنتی بیوتیک، آن را مستقیما روی زخم یا ناحیه عفونی بمالید. عسل طبیعی می تواند باکتری ها را نابود کند و موجب تسهیل فرایند بهبود زخم گردد. ضروری است که از عسل خام بهره ببرید. مانوکا (Manuka honey) نوعی عسل خام است که از درخت شهد درخت مانوکا به دست می آید و بیشترین فایده را برای زخم ها دارد.
شما بعلاوه می توانید برای درمان عفونت های داخلی عسل طبیعی را به شکل خوراکی مصرف کنید. کافی است برای داشتن درمانی آرامش بخش یک قاشق سوپ خوری عسل را قورت دهید یا آن را در چای گیاهی ولرم حل کنید و بنوشید. می توانید برای تقویت سیستم ایمنی بدن اندازهی عسل را با اندازه مساوی دارچین مخلوط کنید و بخورید.
استفاده از عسل طبیعی روی پوست و در بدن معمولا ضرری در پی ندارد؛ هرچند هرگز نباید به کودک زیر یک سال عسل داد. به جای عسل برای انتخاب گزینه مناسب با پزشک مشورت کنید.
2. عصاره سیرسیر مدت هاست که به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی شناخته می گردد. خاصیت آنتی بیوتیکی سیر به علت ترکیب سولفوردار آن به نام آلیسین (allicin) است. علاوه براین سیر خواص ضدقارچی، ضدویروسی و در دستگاه گوارش خاصیت ضدانگل دارد. طبق تحقیقات، سیر در برابر انواع متنوعی از باکتری ها مفید است؛ ازجمله سالمونلا، اشرشیا کولای (E. coli) و توبرکلوسیز مقاوم به چندین دارو.
قرص سیر هم طبق تحقیق صورت گرفته در سال 2011 در برابر باکتری ها مفید شناخته است. شما می توانید قرص یا عصاره سیر را از داروخانه ها تهیه کنید. بعلاوه می توانید با خواباندن چند حبه سیر در روغن زیتون خودتان آن را در خانه تهیه کنید. خوردن سیر معمولا خطری ندارد، اما خوردن اندازه زیاد آن می تواند به خون ریزی لوله گوارش منجر گردد. مصرف روزانه دو حبه سیر خام و مصرف آن در آشپزی به نظر اندازه مناسبی است. اگر از مکمل های دارویی سیر استفاده می کنید دقت کنید که باید طبق همان دستورالعمل مصرف کنید. بعلاوه می توانید عصاره سیر را مستقیما روی خراش یا ناحیه درگیر بهره ببرید.
اگر از داروهای رقیق نماینده خون استفاده می کنید، پیش از مصرف سیر به عنوان آنتی بیوتیک طبیعی با پزشک مشورت کنید. مصرف زیاد سیر می تواند اثر این داروها را تشدید کند.
3. عصاره مِر (Myrrh extract)بسیاری با مر آشنایی دارند، اما خواص آنتی بیوتیکی مر آن چنان شناخته شده نیست. محققان در آزمایشی مربوط به سال 2000، متوجه خواص آنتی بیوتیکی مر در خصوص انواع متنوعی از عوامل بیماری زای روزمره شدند.
این عوامل بیماری زا عبارت اند از:
باکتری ای کولای (E.coli)؛
استافیلوکوکوس اورئوس (Staphylococcus aureus)؛
سودوموناس آئروژینوزا (Pseudomonas aeruginosa)؛
کاندیدا آلبیکنز (Candida albicans).
بدن معمولا به خوبی مر را می پذیرد، اما خوردن آن ممکن است باعث اسهال گردد. اگر مر را روی پوست استفاده می کنید، محتمل است که دچار جوش های ریز شوید. مصرف مقادیر زیاد مر می تواند باعث مسائل قلبی گردد.
مر را به صورت بسته بندی شده تهیه و حتما مطابق با دستورالعمل و اندازه توصیه شده مصرف کنید.
4. عصاره آویشن (Thyme essential oil)بسیاری از تمیز نماینده های خانگی حاوی عطرمایه آویشن هستند. این عصاره می تواند به ویژه در برابر میکروب های مقاوم به آنتی بیوتیک مفید باشد. در مطالعه صورت گرفته در سال 2011، محققان به آنالیز اثر عصاره اسطوخدوس و آویشن پرداختند. اثر هریک از عصاره ها را روی تجمع 120 باکتری آزمایش کردند. محققان متوجه شدند که اثر عصاره آویشن قوی تر از عصاره اسطوخدوس است.
عصاره آویشن فقط برای استعمال خارجی کاربرد دارد. شما نباید عصاره آویشن را بخورید. پیش از استعمال خارجی هم حتما آن را با همان اندازه از روغن همراه مخلوط کنید. روغن همراه متداول برای عصاره آویشن روغن نارگیل و روغن زیتون است.
کاربرد عصاره آویشن مخلوط نشده با روغن همراه روی پوست می تواند به التهاب و ناراحتی آن منجر گردد. توجه کنید افرادی که فشار خون بالا یا پرکاری تیروئید دارند، نباید از عصاره آویشن استفاده نمایند.
5. عصاره پونه کوهی (Oregano essential oil)کارواکرول (Carvacrol) ماده ای است که در عصاره پونه کوهی یافت می گردد. این ماده خواص درمانی مهمی دارد که درصورت استنشاق، باعث تسریع بهبودی بدن می گردد. عصاره پونه کوهی دارای خاصیت آنتی بیوتیکی، آنتی اکسیدانی، ضدویروسی، ضدقارچی، ضدعفونی نمایندگی و ضددرد است. عصاره پونه کوهی به درمان زخم های گوارشی و کاهش التهاب بدن هم یاری می نماید.
برای درمان عفونت قارچی روی پوست، ناخن و پا روزانه یا به صورت هفتگی چند قطره عصاره پونه کوهی را به آب اضافه کنید و مخلوط را به ناحیه درگیر بدن بمالید. بعلاوه می توانید با انتشار روزانه بخار آب مخلوط با عصاره پونه کوهی در هوای اتاق تا زمانی که عفونت رفع گردد به بهبود عفونت سینوس ها و سایر عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی یاری کنید. توجه کنید که عصاره پونه کوهی را نباید به صورت خوراکی مصرف کنید و بدون رقیق کردن روی پوست بمالید.
می توانید برای ازبین بردن میکروب ها، با استفاده از عصاره پونه کوهی، سرکه، آب و لیموترش محلول تمیز نماینده خانگی درست کنید.
6. عصاره برگ زیتونخواص آنتی بیوتیکی طبیعی عصاره ی برگ زیتون با باکتری های متنوعی مبارزه می نماید. طبق تحقیقات برگ زیتون خاصیت ضدمیکروبی خوبی علیه باکتری ها و قارچ ها دارد. بعلاوه دارای خواص ضدالتهابی و محافظتی در برابر رادیکال های آزاد است. با مشورت با پزشک می توانید کپسول های عصاره برگ زیتون را تهیه و مصرف کنید.
7. زردچوبهدر آیورودا (علم باستانی و کهن که در هند مرکزتوجه است) و طب چینی، زردچوبه برای مقابله با میکروب ها و تقویت سیستم ایمنی بدن استفاده می گردد. علاوه براین زردچوبه به پیشگیری از عفونی شدن زخم یاری می نماید.
مطابق تحقیقی مربوط به سال 2009، عملکرد کرکیومین موجود در زردچوبه در مبارزه با هلیکوباکترپیلوری مثبت گزارش شده است.
یک قاشق سوپ خوری زردچوبه را با 5 تا 6 قاشق سوپ خوری عسل مخلوط کنید. آن را در شیشه ای به دور از هوا نگه دارید و هر روز، دو مرتبه، نصف قاشق چای خوری از آن را بخورید. بعلاوه می توانید مکمل های زردچوبه (600- 400 میلی گرمی) را دو بار در روز میل کنید.
8. سرخارگل (اکیناسه، اکیناشا)بومیان آمریکا و سایر درمانگران صدها سال است که سرخارگل را برای درمان عفونت ها و زخم ها استفاده می نمایند. عصاره سرخارگل آنتی بوتیک طبیعی به شمار میرود و قادر است گونه های متنوعی از باکتری ها ازجمله استرپتوکوکوس پیوژنز را ازبین ببرد. استرپتوکوکوس پیوژنز عامل بیماری هایی مانند گلودرد استرپتوکوکی، سندرم شوک سمی و بیماری گوشتخوار (necrotizing fasciitis) است.
سرخارگل بعلاوه ممکن است با التهاب مربوط به عفونت باکتریایی مبارزه کند. اکیناسه یا سرخارگل بعلاوه می تواند سیستم ایمنی بدن را تقویت کند تا قدرت مقابله با انواع مختلفی از باکتری ها را داشته باشد. مالیدن کرم یا روغن اکیناسه روی پوست چند بار در روز به درمان اگزما و پسوریازیس یاری می نماید. سرخارگل بعلاوه می تواند به درمان زخم و سایر مسائل پوستی ناشی از باکتری ها یاری کند. نوشیدن روزانه 1 تا 2 فنجان چای اکیناسه به نابودی باکتری ها یاری می نماید. بعلاوه می توانید با مشورت پزشک مکمل 300 میلی گرمی سرخارگل را روزانه دو تا سه عدد میل کنید.
نکته مهم: جز در مواردی که پزشک آن را تجویز نموده، سرخارگل را به صورت داخلی بیشتر از یک هفته تا ده روز استفاده نکنید. ضمن اینکه ممکن است این گیاه برای افراد دارای بیماری های دستگاه ایمنی مناسب نباشد.
9. زنجبیلزنجبیل در جامعه علمی به عنوان یک آنتی بیوتیک طبیعی شناخته شده است و طبق تحقیقات می تواند با گونه های متنوعی از باکتری مبارزه کند. محققان بعلاوهن درحال آنالیز خواص ضددریازدگی، ضدتهوع و کاهنده قندخون زنجبیل هستند. زنجبیل تازه اثری ضدباکتریایی بر باکتری های فاسد نماینده مواد غذایی همانند سالمونلا دارد. زنجبیل یک آنتی بیوتیک طبیعی برای عفونت های دستگاه تنفسی و بیماری های پیرا دندانی ازجمله لثه است.
چای زنجبیل عامل پیشگیری نماینده مناسبی در برابر عفونت باکتریایی است. برای درست کردن چای، یک بند انگشت زنجبیل تازه را رنده کنید و آن را در یک ونصفی فنجان دم کنید. آن را صاف کنید و برای خوش طعمی به آن اندازهی عسل و آب لیمو اضافه کنید و بنوشید.
علاوه براین از زنجیل تازه یا پودر خشک شده آن در آشپزی بهره ببرید. شما می توانید از کپسول زنجبیل پس از مشورت با پزشک بهره ببرید.
10. عصاره هسته گریپ فروتعصاره هسته گریپ فروت آنتی باکتری ای طبیعی است. این ماده بعلاوه ضدقارچ و ضدویروس هم هست. درواقع طبق گزارش ها، عصاره هسته گریپ فروت در برابر بیش از 800 شکل ویروس و باکتری، بیش از 100 گونه از قارچ ها و بسیاری از انگل ها مقاوم است. به علاوه، عصاره هسته گریپ فروت آنتی اکسیدان زیادی دارد که به تقویت سیستم ایمنی خود بدن یاری می نماید.
طبق تحقیق صورت گرفته در سال 2002، عصاره هسته گریپ فروت در غلظت 1:512 خواص ضدمیکروبی خود را روی طیف وسیعی از ارگانیسم های گرم مثبت و منفی آشکار می نماید.
در عفونت های پوستی، چند قطره عصاره هسته گریپ فروت را در یک قاشق سوپ خوری آب بریزید و روی ناحیه موردنظر بمالید. نیازی نیست که آن را از روی پوست خودتان بشویید. می توانید آن را به عنوان پاک نماینده پوست، درمان آکنه و مرطوب کردن پوست صورت و دست ها بهره ببرید؛ برای این کار 2 یا 3 قطره از عصاره را کف دست بریزید و روی پوست ماساژ دهید. سپس آن را با آب بشویید.
برای استفاده داخلی، 10 تا 15 قطره از عصاره هسته گریپ فروت را در نصف لیوان آب بریزید و 2 یا 3 بار در روز بنوشید.
11. نیم (چریش)نیم یا یاس بنفش هندی آنتی بیوتیک طبیعی دیگری است که به شما معرفی می کنیم. نیم به نابودی باکتری هایی که باعث ایجاد جوش و کورک می شوند یاری می نماید. برخلاف آنتی بیوتیک های صنعتی، مقابله نیم با باکتری ها به مقاوم شدن باکتری ها منجر نمی گردد.
نیم به علتِ خواص آنتی باکتریایی خود مانعِ بروز انواع مختلفی از مسائل دهانی مانند پوسیدگی دندان، پلاک، ورم و التهاب لثه و سایر مسائل آن می گردد. برای جلوگیری از عفونت های پوستی از محصولات مراقبتی پوستی بهره ببرید که نیم در آنها به عنوان یکی از مواد سازنده اصلی به کار رفته باشد.
قرص نیم را می توانید برای رفع کردن مواد سمی جمع شده در بدن و انواع انگل ها پس از مشورت با پزشک مصرف کنید.
12. میخکمطابق سنت ها از میخک برای درمان های دندانی استفاده می شده است. امروزه تحقیقات نشان داده است که عصاره آب میخک ممکن است در برابر بسیاری از باکتری ها ازجمله باکتری ای. کولای مفید باشد.
13. خوک طلایی (گلدن سیل)خواص آنتی بیوتیکی خوک طلایی هم برای عفونت های موضعی و هم درونی به خوبی خود را آشکار می نماید. خوک طلایی حاوی ماده ای به نام بربرین (berberine) است که انواع متفاوتی از باکتری را نابود می نماید، علاوه برآن سلول های سفید خون را فعال و سیستم ایمنی بدن را تقویت می نماید.
خوک طلایی معمولا برای رفع مسائل تنفسی و گوارشی به شکلِ چای یا کپسول مصرف می گردد. علاوه براین خوک طلایی می تواند با اسهال باکتریایی و عفونت مجاری ادرار مبارزه کند. از خوک طلایی برای مسائل پوستی هم استفاده می گردد و عصاره خوک طلایی در تحقیقات برای جلوگیری از تخریب بافت ناشی از بیماری زخم عفونی ناشی از استافیلوکوکوس ارئوس مقاوم نسبت به متی سیلین (MRSA) استفاده شده است.
برای مصرف خارجی، مخلوطی از یک قاشق چای خوری پودر خوک طلایی و روغن چند کپسول ویتامین E بهره ببرید و آن را سه مرتبه در روز روی موضع استعمال کنید.
برای مصرف داخلی، پودر خوک طلایی را در یک فنجان آب داغ بریزید و بعد از صاف کردن و وقتی هنوز داغ است بنوشید. این چای را روزی یک بار مصرف کنید. نکته مهم در مصرف داخلی خوک طلایی این است که نباید آن را بیشتر از یکی دو هفته در آنِ واحد استفاده کرد.
اگر دارو مصرف می کنید، پیش از مصرف خوک طلایی با پزشک مشورت کنید، زیرا این گیاه می تواند با داروها تداخل داشته باشد. بعلاوه بربرین موجود در خوک طلایی که آلکلوئید مهمی در آنتی بیوتیک طبیعی است، برای نوزادان و زنان باردار یا شیرده خطرناک است.
خطرات مصرف آنتی بیوتیک طبیعیصرف اینکه ماده ای طبیعی است آن را بی خطر نمی نماید. اندازه و غلظت مواد فعال مکمل های آنتی بیوتیکی طبیعی در برندهای مختلف فرق دارد. برچسب مکملی را که می خرید، به دقت مطالعه کنید. بعلاوه پیش از مصرف این مواد با پزشک خود مشورت کنید.
برای مثال هرچند مصرف سیر پخته شده معمولا بی خطر است، عصاره سیر خطر خون ریزی گوارشی را افزایش می دهد. این موضوع برای افرادی که جراحی در پیش دارند یا داروهای ضدانعقاد مصرف می نمایند خطرناک است. عصاره سیر بعلاوه تأثیر داروهای HIV را کم می نماید.
زمان مناسب برای استفاده از داروبه علتِ افزایش مقاومت میکروب ها به داروهای آنتی بیوتیک، پزشکان باید سعی نمایند مگر در مواقع ضروری و مناسب از تجویز این دارو خودداری نمایند.
اغلب آنتی بیوتیک ها در موارد زیر تجویز می شوند:
پیشگیری از توسعه بیماری عفونی؛
جلوگیری از وخامت یا خطرناک شدن بیماری؛
سرعت بخشیدن به بهبودی جراحت یا بیماری؛
جلوگیری از پدید آمدن عواقب ناشی از عفونت باکتریایی.
اگر برای فردی آنتی بیوتیک تجویز گردد، او باید تمام دز دارو را تا تمام شدن دارو و مطابق با دستورالعمل مصرف کند. این موضوع به خصوص درمورد افرادی که اگر بیمار شوند با خطر بیشتری رو به رو هستند، اهمیت پیدا می نماید:
جراحی پیش رو دارند؛
شیمی درمانی انجام می دهند؛
دچار HIV مثبت هستند؛
انسولین مصرف می نمایند؛
دچار نارسایی قلبی هستند؛
سن شان بالای 75 سال است؛
کمتر از 3 روز سن دارند.
وقتی فردی به آنتی بیوتیک ها آلرژی دارد یا دچار عوارض جانبی می گردد، می تواند در این باره با پزشک گفت وگو کند.
منبع: سایت چطور
منبع: راسخون